dimarts, 28 d’octubre del 2014

LLAMINERA DE PORC A LA SAL AMB CAMAGROCS CRUIXENTS I ALL I OLI DE CODONY (AMB OLI LA MASROJANA)


Us  agrada cuinar a la sal? A mi sí, perquè trobo que és molt pràctic, net, porta poca feina i, en aquest cas la llaminera, no porta gens de greix afegit i és de molt bon menjar tant freda com calenta.
Els camagrocs ( una altra recepta amb bolets, que hi farem!!!), arrebossats amb la farina queden super cruixents i molt més gustosos encara que saltats. 
I l' all i oli de codony l' he fet en aquesta ocasió amb oli "La Masrojana".Un oli verge extra d' agricultura ecològica extraordinari! Gràcies per el regal!, he pogut comprovar l' exel.lent qualitat dels vostres productes!
La recepta d' aquest all i oli, que ja tinc al blog, és una d' aquelles que ha anat passat de generació en generació, és molt típic del Berguedà i ara que tenim codonys ho hem d' aprofitar. L'únic que ha canviat una mica és la manera de fer-lo. La meva mare ara utilitza la batedora elèctrica i jo també... però abans es feia a mà. Jo recordo haver -lo vist a menjar senzillament sucat en una bona torrada, ara a casa, l' acompanyem amb carns.
Si ho voleu provar, i teniu un braç fort, només heu d' aixafar amb forquilla els ingredients, picar els alls amb el morter, ajuntar-hi els altres ingredients aixafants i anar afegint el filet d' oli, remenant continuament fins que quedi ben lligat. Segur que és molt gratificant fer-lo així!!

INGREDIENTS

1 llaminera de porc
sal gruixuda
camagrocs
farina
oli

Per l' all i oli de codony:

1 codony
1 poma
1 patata
3 alls
una mica de molla de pa remullada en vinagre (mitja llesca de pa de barra) 
sal
oli d' oliva verge "La Masrojana"

PREPARACIÓ

Llaminera
Posem una base de sal gruixuda en una plata de forn, per damunt hi col.loquem la llaminera i l' acabem de tapar amb més sal gruixuda humida ( si és seca la podem humitejar nosaltres amb unes gotes d' aigua), que quedi ben tapada.


Posem la llaminera al forn ja calent a 200 º fins que veiem que la crosta s' esquerda. La punxem amb una broqueta per assegurar que estigui cuita, i si surt neta, ja està feta.

Camagrocs cruixents:
Els rentem i els deixem escòrrer bé. Els assequem bé amb un drap. Posem farina en un bol i hi aboquem els camagrocs. Remenem bé, que quedin ben arrebossats amb la farina. Posem abundant oli en una paella i quan sigui ben calent hi anem fregint els camagrocs fins que quedin ben cruixents ( també ho podem fer en una fregidora)



All i oli de codony:
Posem a bullir amb aigua i sal la poma, el codony i la patata tallats a trossos. Quan siguin tous, els escorrem bé i els posem en un pot amb els alls i la molla de pa remullada en el vinagre. Triturem i anem afegint l' oli d' oliva "La Masrojana" de mica en mica fins que veiem que està ben lligat.



Quan la llaminera estigui cuita, li espolsem la sal, la tallem i la servim juntament amb els camagrocs cruixents i l' all i oli de codony:



dilluns, 20 d’octubre del 2014

REVISTA "CUINA": PROMOCIÓ DE SUBSCRIPCIÓ


Des de la revista "Cuina" m' han fet la proposta d' oferir-vos com a lectors del meu blog, una promoció per r rebre la revista  a casa durant tot un any (12 exemplars) per 19,90 € que és un preu que està més que bé, doncs el preu normal és de 48 €.

Per mi,  aquesta revista és tot un referent en el món de la gastronomia. No només s' hi troben receptes, també propostes de restaurants , entrevistes, consells, concursos...

Sempre guardo els exemplars i així els puc consultar quan vull fer alguna  recepta especial o vull mirar fotos boniques que em serveixen "d' inspiració". De fet,  la meva mare i altres àvies d ' Olvan van aportar les seves receptes sobre bolets del Berguedà i els van fer una entrevista i un reportage molt bonic, fa uns  anys.

Si  teniu ganes d' aprofitar aquesta oferta especial, us enviaran a més el llibre "Cuinem a casa les postres de Jordi Roca" com a regal perquè pugueu fer aquestes postres tan marevelloses a casa. Oi que és una bona oferta? Podeu clicar aquí  per fer la subscripció. 

dimecres, 8 d’octubre del 2014

CALDERETA DE BACALLÀ I ROSSINYOLS



No em voldria fer pesada amb el tema bolets..., però no cal dir que com a bona berguedana m' encanta cuinar amb bolets  i ara és la temporada!!
Encara que habitualment els bolets els fem servir més per acomapnyar carns, amb el peix també hi van molt bé. I si no, proveu aquesta caldereta que és exquisida! La inspiració per aquesta recepta és del llibre "Cuina catalana dels bolets" i és una recepta proposa pel xef Mariano Gonzalvo.
Si no teniu rossinyols, proveu amb qualsevol altre tipus de bolet.

INGREDIENTS

Bacalla (4 lloms o trossos )
3 patates mitjanes
200 grs. de rossinyols
1 gra d' all
2 cullerades de salsa de tomàquet
oli d' oliva
1 vas de brou


PREPARACIÓ

Rentem molt bé les patates i les tallem, amb la pela i tot, a daus grossets. Les posem a fregir en una cassola amb oli d' oliva a foc mitja-alt, durant uns 5 minuts (s' han d' enrrosir per fora però encara seran una mica crues per dins).  
Retirem l' excés d' oli. Hi afegim els rossinyols nets. Deixem fregir. afegim el gra d' all picat., donem unes voltes i tot seguit incorporem el vas de brou. Deixem bullir uns 5 minuts. afegim el bacallà i tapem la cassola. Deixem uns 5 minuts més (fins que el bacallà estigui fet). Deixem reposar i ja podem servir.