dijous, 19 de juny del 2014

GALETES AMB "GOFIO" PER LA PATUM


Unes galetes per celebrar l' arribada de la PATUM, aquesta festa tan esperada cada any per tots el Berguedans.
Per decorar-les he intentar reproduir el logo de la Patum des del 2008 creat per  l' artista Salvador Vinyes. A Berga vènen tot tipus de productes amb aquest logo: draps de cuina, tovalloles, galetes, clauers...
Si voleu podeu veure aquest vídeo per saber-ne molt més sobre aquesta gran  festa declarada Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat. 
I si teniu ganes de fer-vos la barreja (típica beguda que es pren aquests dies) podeu veure aquí la recepta.


Aquestes galetes les he fet amb la massa base de les galetes de mantega però substituint una part de farina per "gofio". El gofio és una farina de cereal torrat ( de blat, de blat de moro...) i com que és integral porta tots els nutrients i vitamines del gra. És  típic de les Illes Canaries. L' Esther, nascuda a Tenerife, companya de feina i amiga, em va explicar que és típic d' allà, les propietats que té i que  es menja amb la llet per esmorzar o bé per espessir sopes o brous... també com a papilles pels nens petits.... Quan vam anar a Tenerife en vaig portar i ara quan se m' acaba, com que no puc pas anar allà a comprar-lo, el trobo en botigues de productes ecològis i dietètics. M' he acostumat a fer-lo servir per aromatitzar i enriquir la pasta de les galetes, magdalenes... Trobo que hi dóna un gust molt bo.


INGREDIENTS

250 grs. de farina
50 grs. de gofio (li he posat de blat de moro)
180 grs. de mantega
una culleradeta de canyella
2 ous (un per la massa i l' altre per glassejar)
1 pessic de sal
1/2 sobre de llevat
una mica de sucre per espolsar damunt les galetes
xocolata fondant per decorar

PREPARACIÓ

En un bol, barregem la mantega estovada a temperatura ambient (o uns segons al microones) amb el sucre. Afegim la resta d' ingredients ... l' ou, la farina, el gofio, la canyella, el llevat, el pols de sal .Ho pasem al marbre i amassem fins que obtinguem una pasta ben fina.
Escalfem el forn a 200 º C
Fem dues parts de la massa(per manipular millor) i l' estirem amb el corró fins que tinguem una pasta fina, més o menys de mig centímetre de gruix.. Tallem les galetes amb la forma que ens agradi. Les posem damunt paper de forn a la plata. Batem l' altre ou i pintem les galetes ( amb un pinzell de cuina o amb una cullera). Hi posem un pols de sucre a cada una.
Baixem la temperatura del forn a 180 º C i les fem coure durants uns 15 minuts.





 Quan estiguin ben fredes, les podem decorar amb la xocolata desfeta al microones o al bany maria. ( Recordeu que per fer-ho al microones hem de controlar el temps i cada 30 segons treure-la i remenar-la fins que estigui desfeta). Jo ho he fet amb aquest estri que em va molt bé, però si no en teniu cap, podeu fer servir un cucurutxo petit fet amb paper de forn, tallant una mica la punta per deixar sortir la xocolata. 

dimarts, 3 de juny del 2014

PASTA DE FULL FARCIDA AMB POMA I CREMA


Sempre va bé tenir pasta de full a la nevera, així amb poca estona podem improvitzar unes postres o un berenar ben bo... Admet moltíssimes variants: la podem fer només amb poma, o amb cabell d' àngel, amb crema de xocolata, amb mató i melmelada, amb codonyat...
Si no teniu temps o ganes de fer la crema pastissera a casa, podeu utilitzar  terrines de crema de "La Fageda", són molt bones i us quedarà molt bé (altres marques potser també, però no ho he provat).


INGREDIENTS

2 làmines de pasta de full (poden ser  en format rodó o rectàngular, com vulgueu)
5 pomes
crema pastissera ( recepta aquí, poseu-hi la meitat dels ingredients)
sucre
1 rovell d' ou
ametlles filetejades o similar, per decorar

PREPARACIÓ

Pelem les pomes i les tallem a làmines fines. Les posem en un recipient de vidre o plàstic i hi aboquem un parell de cullerades de sucre per damunt. Les fem coure uns 5 minuts al microones. També les podem coure al foc, amb poca aigua.
Fem escalfar el forn a 200 º C
Despleguem la pasta de full, hi deixem el paper de forn que ja porta a sota i la posem damunt la reixa del forn. Hi posem la poma per damunt (ben escorreguda). Llavors hi posem la crema i tapem amb l' altra pasta de full. Unim les vores de les dues pastes i la doblem una mica cap al centre perquè quedi ben tancada.  La pintem amb rovell d' ou i hi posem sucre  abundant per sobre i l' ametlla filetejada. Hi fem uns tallets amb unes tissores.


Baixem el forn a 180 º C  i  fem coure la pasta durant uns 25 minuts. La coloquem al segon nivell d' alçada del forn començant per baix. Controlem que no se'ns cremi, si cal la podem tapar amb un paper de plata.