dijous, 20 de desembre del 2012

TORRÓ DE XOCOLATA AMB NOUS I PINYA



Un torró molt bo i molt fàcil de fer. La recepta base la vaig veure al bloc "Visc a la cuina" . Jo només he substituit les avellanes de la seva recepta per les nous i la pinya deshidratada. De fet, els podem fer amb qualsevol fruit sec que ens agradi. Surten boníssims!! 
També us vull desitjar molt bon Nadal, alhora que donar-vos les gràcies a tots els que visiteu el meu bloc. 


INGREDIENTS

125 grs. de xocolata sense llet 
125 grs. de xocolata amb llet
100 grs. de crema de xocolata (nocilla, nutella...)  
50 grs. de pinya deshidratada
50 grs. de nous


PREPARACIÓ

Desfem al microones o al bany maria les dues xocolates. Hi barregem la crema de xocolata i els fruits secs. Aboquem la preparació en un motlle.
Jo faig servir de motlle per fer  torrons, els bricks de llet tallats amb les tissores  per la meitat i ben nets.
Els deixem a la nevera fins que la xocolata s' hagi pres. Desmotllem i decorem al gust.

diumenge, 16 de desembre del 2012

ESCUDELLA DE NADAL


No recordo Nadals a casa sense l'escudella i la carn d' olla. Any rera any, la meva mare es lleva d' hora el dia de Nadal i posa l' olla al foc amb tots els ingredients  prèviament comprats i escollits amb cura perquè surti un brou consistent, deliciós. Encara que el brou que fem habitualment al llarg de tot l' any també es molt bo, no és com el de Nadal. A tots ens agrada moltíssim i ens atipem d' escudella i carn d' olla, també fa escudella de blat de moro escairat i llavors fem un raconet a l' estòmac per menjar-ne una mica. Després cuina un gall de pagès al forn, que gairabé ja no toquem i que ha de congelar per un altre dia ( ja li hem dit que se l' estalvii, però no crec que ens faci cas), i finalment acabem amb els torrons i una mica de pinya natural per fer baixar l' àpat.
Aquest any he fet una exepció per poder-vos presentar el plat amb les fotos; he fet jo l' escudella de Nadal uns dies abans i l' altra dia ens la vam menjar. El dia de Nadal en tornarem a menjar, és clar! De totes maneres aquesta que he fet jo, tal com fa la meva mare i amb els mateixos ingredients, era molt bona, boníssima, però encara no tan com la que fa ella!!
Amb aquestes quantitats us sortirà una bona olla de brou. Si només sou 4 o 5 persones, us en sobrarà però el podeu congelar, de fet és millor fer-ne una bona quantitat doncs ha de bullir 3 hores i així amortizarem la despesa d' electricitat o gas. Tot i així, si no voleu que us en sobri,  podeu reduir les quantitats dels ingredients  del brou. Les mides de l' escudella sí que les he calculat per a 5 o 6 persones.
Els ossos de porc i el peu o morro i orella és millor que siguin salats. Hi ha carnisseries on es poden trobar  ja amb la sal o bé comprar-los uns quans dies abans  i salar-los a casa. 


INGREDIENTS

Pel brou

1 quarter de gallina 
1 tros de pollastre
3 ossos d' espinada de porc ( millor si són salats)
peu de porc salat (si volem, també orella o morro de porc) 
1 os de pernil 
2 butifarres negres una mica seques
2 botifarres blanques
2 ossos de vedella ( un si és molt gros)
2 pastanagues
2 patates
1 porro
1 branca d' api
la meitat d' una col no massa grossa
200 grs. de cigrons (que el dia abans hem de posar a estovar en aigua i una mica de sal)
1 ceba
oli d' oliva, sal, farina

Per la pilota i les mandonguilles 

500 grs. de carn picada de porc
1 ou
2 cullerades de pa ratllat
julivert, 2 alls, sal 

Per a l' escudella

2,5 litres del brou que hem fet
200 grs. de galets 
les mandonguilles preparades


PREPARACIÓ

Netegem i triem les verdures. Les carns i els osssos els netegem bé amb aigua, sobretot si són salats.
Posem tots els ingredients del brou en una olla gran (menys la col) i hi posem uns 5 o 6 litres d' aigua. Els cigrons, els podem posar en una malla especial, si en tenim.
Quan bull, abaixem el foc i  tapem l' olla. Si hi hem posat els ossos i el peu salats, de moment no hi posarem sal fins que més endavant el tastem, si no eren salats, salarem ara el brou. Posem uns 40 ml. d' oli en un vaset i 3 cullerades de farina, ho remenem bé i ho tirem a l' olla del brou ( antigament s' hi posava una "morada de sagí de porc" , la meva mare ho fa ara amb oli i farina i així li queda un brou més blanc i bo). Fem la pilota i les mandonguilles: Barregem bé tots els ingredients i pasem la pilota per farina. Fem mandonguilles petites i també les pasem per farina. Les reservem. Deixem que vagi bullint i quan ja faci un parell d' hores hi tirem la col i la pilota. Tastem el brou per saber si hi falta sal. Com que s' anirà reduint , hi haurem d' afegir aigua  Deixem que bulli un hora més.
El colem i fem l' escudella: agafem un parell de litres de brou i quan bull hi tirem els galets i  les mandonguilles. Deixem coure fins que la pasta sigui cuita.
Servim l' escudella amb la carn de l' olla tallada i les verdures.


dijous, 6 de desembre del 2012

MANTEGADES D' AMETLLA I CANYELLA


Començant ja una mica la preparació per a les festes de Nadal, que ja s' acosten. Aquesta recepta de mantegades és del llibre "La cuina et dóna joc" de la Mireia Carbó. L' he adaptat una mica al meu gust: hi he afegit la canyella i les llavors de sèsam. Queden boníssimes! I us diré un secret; vaig estar més estona preparant els paperets i embolicant- les que elaborant la recepta. 

INGREDIENTS 



100 grs. d' ametlles torrades
100 grs. de sucre
100 grs. de llard de porc
200 grs. de farina
1 culleradeta de canyella en pols
llavors de sèsam


PREPARACIÓ

Escalfem el forn a 170º C
Posem el llard de porc en un bol i l' estovem a temperatura ambient. Pelem les ametlles i les triturem, juntament amb el sucre.
Barregem el llard amb les avellanes i el sucre amb l' ajuda d' una forquilla fins que quedi ben integrat. Hi afegim la farina i la canyella i ho treballem amb les mans fins que quedi un massa llisa.
Estirem la massa amb el corró fins que quedi d' un centímetre de gruix . Amb un tallapastes o un vaset tallem rodones de pasta, i hi espolsem les llavors de sèsam per damunt. Les posem en una plata, coberta amb un paper de forn o untada amb  mantega.
Les fem coure uns 10 minuts a 170º C.
Esperem que es refredin per treure-les de la plata, si no s' espatllaran.