divendres, 30 de novembre del 2012

TALLARINES MARINERS (PER BLOGS CONTRA LA FAM)


Els dies 30 de novembre i 1 de desembre,  podreu trobar a molts supermercats i mercats de Catalunya punts de recollida d' aliments  bàsics, dins la campanya  de "El Gran Recapte del Banc dels Aliments", perquè les persones d' aquí que més ho necessitin rebin ajuda. Us deixo l' enllaç on podeu trobar més informació i consultar la llista de llocs on es fa la recollida: http://www.bancdelsaliments.org/ca/cercador . Tots hi podem col.laborar, en la mesura del que ens sigui possible,  comprant  alguns dels productes que es demanen, que són:


-llegums seques
-oli
-llet
-llaunes conserves de peix

La iniciativa "Blogs contra la fam" va sorgir  per incentivar i donar suport al banc dels aliments, a més de fer un recopilatori de receptes utilitzant algun dels aliments recollits. Receptes senzilles, econòmiques, però no per això menys saludables i apetitoses. En aquest enllaç hi podreu trobar les receptes que es vagin publicant en els diferents blocs participants   http://blogscontralafam.blogspot.com.es/
Aquesta recepta és la meva aportació a "Blogs contra la fam":



INGREDIENTS

500 grs. de tallarines
1 llauna de calamars en oli
1 llauna de verat en oli ("caballa")
1 llauna de musclos al natural
5 cullerades de salsa de tomàquet
1 ceba ,4 alls, 1 fulla de llorer, sal, un polset d' orenga 



PREPARACIÓ

Fem bullir la pasta  en força aigua, sal, 1 all aixafat sense pelar, i la fulla del llorer, fins que estigui al nostre gust.
Farem sevir l' oli de les llaunes per fer el sofregit. Piquem la ceba i 3 alls. Els sofregim i afegim el tomàquet (si és al natural, l' haurem de deixar més estona, fins que el sofregit es torni brillant, en canvi, si ja és tomàquet fregit només cal deixar-lo uns minuts) i l' orenga. Afegim els calamars a trossets, el verat esbocinat, i els musclos. Rectifiquem de sal. Deixem uns minuts més.
Escorrem la pasta i l' amanim amb el sofregit mariner. 

Podem fer aquesta mateixa recepta fent servir les llaunes de conserves de peix de què disposem en aquell moment. El resultat serà també molt bo! 
 

diumenge, 25 de novembre del 2012

ALLIPEBRE DE CONILL


Encara que l' allipebre es fa habitualment amb peix, he trobat aquesta recepta en el  llibre "Corpus de la Cuina Catalana" de l' Institut Català de Cuina . Un llibre que us recomano que tingueu a les mans, és com un inventari del patrimoni popular gastronòmic català, per a tots els que ens agrada conèixer i continuar cuinant els plats tradicionals.
El resultat ens ha agradat molt, amb força salseta per sucar-hi pa, un bon plat únic si l' acompanyem d' una amanida.


 
INGREDIENTS

1 conill trossejat
4 o 5  patates
400 grs. de mongetes cuites (poden ser de pot)
oli, pebre, sal.

Per a la picada: la polpa de 4 nyores, 5 alls, 10 ametlles, 2 llesquetes de pa fregit.


PREPARACIÓ

Renteu les nyores, les obriu, traieu les llavors i les escaldeu amb 500 ml d' aigua. Reserveu l' aigua. Rasqueu la polpa i feu la picada amb tots els  ingredients.
Feu fregir el conill salpebrat. Reserveu-lo. En el mateix oli hi aboqueu la picada  deixatada amb una mica d' aigua i ho deixeu un minut. Afegiu l' aigua d' escaldar les nyores. Quan bulli, hi poseu el conill i el deixeu coure fins que sigui tendre. A mitja cocció afegim les patates esbocinades i al final les mongetes. Rectifiqueu de sal i pebre i ho deixeu coure uns minuts més tot junt. 

diumenge, 18 de novembre del 2012

PATATES AMB PELA I AMB BOLETS per a 7000 persones


Aquestes patates amb pela són per a la " Taula per a 7.000 milions de persones d’Intermón Oxfam", perquè l’única fam que existeixi sigui la fam de justícia. Aquí us deixo l' enllaç per si voleu saber com podeu col.laborar amb aquesta campanya solidaria: http://www.intermonoxfam.org/ca/taulapera7000milions.




INGREDIENTS

1kg. i 1/2 de patates
4 talls de cansalada
2 grans d' all
300 grs. de bolets variats
julivert, oli, sal i pebre.


PREPARACIÓ

Rentem ben netes les patates i les fem bullir amb la pell i un parell de culleradetes de sal. Fregim la cansalada a trossets petits (reservem el suc). Saltegem els bolets en una paella.
Tallem les patates a rondanxes gruixudes sense pelar-les. Les fem fregir en el suc de la cansalada.
Afegim a les patates, els bolets , la cansalada , els alls picats i una mica de julivert. Rectifiquem de sal i hi posem una mica de pebre.



Si voleu, les podeu fer sense bolets, tambe són bones.

dimarts, 13 de novembre del 2012

GALETES-BARRETES AMB MUESLI I XOCOLATA


Segur que si a mig matí o mitja tarda necessiteu carregar "piles" us vindran de gust un parell d' aquestes galetes amb format barreta...Són saludables, energètiques i molt bones!



INGREDIENTS

3 ous
200 grs. de farina
200 grs. de sucre
1 polset de sal
una culleradeta de canyella en pols
una culleradeta de llevat en pols
150 grs. de muesli amb fruites
50 grs. de xocolata negra trossejada


PREPARACIÓ


Escalfem el forn a 200 º
Barregem amb les varilles els ous amb el sucre. Afegim la farina , el llevat, la sal i la canyella. Barregem bé. Incorporem, amb una cullera de fusta, el muesli i la xocolata. Escampem per damunt de tota la plata del forn recoberta amb paper sulfuritzat ( paper de forn). Deixem coure durant uns 15-18 minuts a 200º
Traiem del forn i seguidament, tallem les galetes de la mida que vulguem (no s' ha de refredar).
Ja tallades, les tornem al forn durant uns 6 minuts ( 3 minuts per cada banda, han de quedar ben cruixents).

diumenge, 4 de novembre del 2012

PASTÍS DE MASCARPONE I MELMELADA DE FRUITS DEL BOSC


Avui un pastís de formatge amb pasta de full, molt i molt ràpid de preparar i també de menjar. La melmelada que he fet servir per posar a damunt, de Casabella Natura, empresa d' Olvan, garantia de qualitat .Si voleu, visiteu la seva web, tenen molts altres productes i els podeu comprar per internet.



INGREDIENTS

1 paquet de pasta de full (pot ser format rodó o quadrat, com vulgueu)
500 grs. de formatge mascarpone
sucre per espolsar
melmelada de fruites del bosc  ( jo, com ja us he dit, he fet servir la de Casabella Natura) 



PREPARACIÓ

Escalfem el forn el forn a 200 ºC.
Posem la pasta de full a sobre de la plata del forn amb el paper que hi va a sota ( si no n' hi va, hi posem paper de forn), la punxem amb una forquilla. Hi escampem el formatge deixant una vora d' un centímetre i espolsant-hi una mica de sucre per damunt.
Ho posem al forn a 200 º C uns 15-20 minuts fins que estigui una mica torrat i la pasta de full cuita.
Quan sigui fred hi escampem la melmelada per sobre. I decorem al gust.