dimarts, 29 de desembre del 2009

XURROS


Una recepta ben fàcil per fer uns xurros per esmorçar o per berenar, amb xocolata desfeta.
Jo faig servir un bol d' esmorçar com a mesura, i me'n surten per nosaltres quatre i no me'n sobren.
Si us agrada menjar-ne molts o sou més colla, aumenteu les quantitats.
Ha de posar-s'hi la mateixa quantitat, en volum, de farina que d' aigua i llet.
Com que no tinc xurrera, faig servir una màniga pastissera per fer els xurros. Queden molt bé encara que una mica primets, però així controlo més bé el punt de cocció.


INGREDIENTS

1 bol d' esmorçar o un vas gran amb 3/4 parts d' aigua i una de llet
El mateix utensili ple de farina
3 cullerades d' oli d' oliva
1 pessic de sal
oli de girasol per fregir
sucre per arrebosar-los.

PREPARACIÓ

Posem l' aigua i la llet amb el pessic de sal a bullir, quan arrenqui el bull, apartem del foc i hi posem l' oli i la farina de cop. Remenem bé. Deixem que es refgredi una mica.
Posem la pasta en una màniga pastissera o en una xurrera. Posem força oli a escalfar en una paella.
Anem fent els xurros, tirant-los directament en l' oli calent. Fregim fins que estiguin ben dauradets.
Els podem fer ben llargs i després ja els tallarem.
Els arrebossem amb sucre.

dimecres, 16 de desembre del 2009

PASTÍS FLUID DE XOCOLATA- "COULANT"


L' altra dia, dins el programa d' actes de la festa Major de Sagàs, vaig assistir a un mini-curset de cuina al restaurant- hotel rural "Els Casals"(podeu clicar al damunt per visitar la seva pàgina web) . Aquest restaurant va obtenir al 2007 una estrella michelín. El xef, Oriol Rovira, gran professional , ens va cuinar dos plats: un suquet de peix, i uns pastissets fluids de xocolata ("coulants").
Totes dues receptes molt bones, i els pastissets en va fer per a tots els assistents i els vam poder tastar. Eren boníssims. També ens van donar una tassa com a obsequi.


Jo no he perdut el temps i aquest cap de setmana he provat les dues receptes.
Els ingredients dels coulants els he reduit per a fer-ne uns 25-30 (depèn de la mida que els fem, és clar) , i ja va bé fer-ne més del compte per congelar-los i tenir-ne a punt per quan ens convingui.
Jo en tinc de congelats pel dia 24 que tindré convidats a casa.


INGREDIENTS

300 grs. de xocolata (al menys d' un 71% de cacau)
300 grs. de mantega
420 grs. de rovells d' ou ( aixó són molts ous, depèn de com siguin de grossos però al menys 1 dotzena i mitja)
3 clares d' ou muntades
200 grs. de sucre

PREPARACIÓ

Posem a desfer la mantega i la xocolata juntes al bany maria (es pot fer al microones, a baixa temperatura i de minut en minut, anant amb compte que no es cremi).
Muntem els rovells d' ou (amb la batedora de varilles) juntament amb el sucre fins que ens quedi una barreja blanquinosa.
Hi afegim la xocolata (no pot estar gaire calenta, només tèbia) poc a poc, en forma de fil, i anem remenant amb una espàtula fins que estigui ben barrejat.
Afegim les clares muntades.
Podem fer servir motlles tipus flamera ( de llençar o no) o aros d' acer inoxidable,( que untarem i enfarinarem i hi posarem un paper de forn al capdavall, i damunt d' una plata). Jo vaig fer servir flameres de les que després es llençen .
Els motlles els omplim fins a dues terceres parts, i els posarem al congelador.
Quan els volguem preparar els traiem del congelador just abans de ficar-los al forn, ja calent , a 200 graus. Al forn s' hi han d' estar 7 minuts. Passat aquest temps podem punxar-los per saber si estan descongelats del centre. Es poden acompanyar amb gelat o nata muntada.
Jo els vaig acompanyar amb gelat de torró, que al posar-lo damunt del "colulant" calent i en el temps d' anar buscar la càmera i fer la foto, es va desfer una mica, era deliciós...

dijous, 10 de desembre del 2009

CONSERVA-VINAGRETA DE XAMPINYONS

Fa unes setmanes, a Cal Rosal, dintre dels actes del mercat del bolet, van fer un curs per aprendre a fer conserves amb bolets, a càrrec de les germanes Casabella, de l' empresa Casabella Natura.
Ens van fer dues vinagretes: una amb salsa de soja i l' altra amb llimona, per conservar els bolets i fer-los servir per amanides o com aperitiu.
La Mª Àngels i la Rosa, que són unes especialistes pel que fa als bolets i les conserves, ens van explicar que els bolets més adequats per fer vinagretes són les llanegues (sobretot les blaques), els ceps, els fredolics..


Jo tenia moltes ganes de fer aquestes conserves, sobretot la de la salsa de soja, però no tenia bolets, així que vaig pensar fer-la amb xampinyons, només podia passar que la tingués de llençar. Però no. Van quedar uns xampinyons molt bons que , com que només en vaig fer un pot, es van acabar de seguida.
M' imagino que aquesta vinagreta amb ceps o llanegues...


INGREDIENTS

bolets
1 all
Alguna herba aromàtica (jo hi vaig posar sajolida)
grans de pebre
1 fulla de llorer
oli d' oliva suau
salsa de soja
vinagre de poma
1 bitxo o 2 bitxos (petits i secs del tipus "chillies")

PREPARACIÓ

Fregim els bolets amb el gra d' all senser i amb una mica d' oli d'oliva. Els salem.
Retirem l'all.
Posem els bolets en els pots , amb les herbes aromàtiques, els grans de pebre i el bitxo.
Omplim fins a mig pot amb oli d' oliva.
De la meitat de pot que queda buit omplim dues parts de vinagre i una de salsa de soja.
Tapem. Esperem uns 5 dies abans de consumir-los.
Si volem que els pots se'ns conservin més de dos mesos els hem de fer bullir durant 20 minuts al
bany maria.

diumenge, 6 de desembre del 2009

BLAT DE MORO ESCAIRAT

El proper dimars dia 8, a Gironella es celebra la fira de la Puríssima. Un dels actes importants de la fira és el tast del blat de moro escairat, un plat de la gastronomia berguedana, presidit pel xef Miquel Marquez, que el va batejar com el "Plat de la Pau".
Si us interesa aquesta fira i voleu veure el programa d' actes, podeu clicar aquí
En els restaurants de Gironella es pot degustar durant aquest cap de setmana el "menú del blat de moro escairat".
A casa meva sempre n ' hem menjat , normalment en escudella però també bullit amb aigua (com si fos un altre tipus de llegum) i fregit amb cansalada.
La meva mare en fa sempre a l' hivern, quan fa fred. I el dia de Nadal és el plat estrella juntament amb l' escudella.
Aquesta és un recepta de família, d' aquelles que pasen de generació en generació.
No sé si fora del Berguedà és difícil trobar-ne o no , però també hi ha l' opció de venir a comprar-ne i a més fer turisme. Si voleu veure'n la recepta , que ja vaig publicar l' any passat, podeu clicar aquí